Soa

Door met een ander te vrijen kun je een geslachtsziekte krijgen. Dat wordt ook wel een soa genoemd, een seksueel overdraagbare aandoening.

Gelukkig kun je dat voorkomen door veilig te vrijen. Jezelf verwennen door te masturberen is helemaal veilig. Door te vrijen met een ander kun je een geslachtsziekte oplopen.

Vrij je met iemand die nog nooit seks heeft gehad, dan hoef je ook niet bang te zijn voor een soa. Maar als je partner voor jou andere partners heeft gehad of als je dit niet weet, moet je voorkomen dat je een soa oploopt.

(Hanneke) Blijven luisteren naar mijn lichaam is belangrijk. Soms ga ik te ver met dingen doen en dan luister ik niet goed naar mijn lichaam. Je moet ook luisteren naar je handicap.

(Greta) Er zijn mensen die van alles veranderen aan hun lichaam. Hoe je er uit ziet is niet belangrijk, het gaat er om wie je van binnen bent. Ik ben tevreden met alle soorten en maten, dus mannen, maak je niet druk.

(Steffie) Gelukkig was mijn eerste keer met iemand die ik al drie jaar kende. Dat was iemand die ik kon vertrouwen. Het is ook belangrijk dat iemand je neemt zoals je bent, en dat je tevreden bent over jezelf. Dan is seks ook veel fijner.

(Marga) Praten over seksualiteit vind ik ongemakkelijk. Er is een groot verschil tussen man en vrouw. Ik heb verdriet over mijn eerste keer, omdat ik ongewenste intimiteiten heb ervaren. Dat was heel moeilijk, ik ben nog een beetje bang. Ik moet er op vertrouwen dat het nooit meer gebeurd.

(Fransje) Ik ken iemand die voor de koffie komt en dan altijd seks wil, ook als je dat niet wilt. Nu komt hij er niet meer in. Ik wil niks meer moeten, ik wil respect krijgen. Niks meer doen wat ik niet wil. Maar er worden veel meer mensen misbruikt, dan je denkt. Daarom zijn veel mensen ook zo emotioneel over seksualiteit. Vroeger waren veel mensen met een beperking helaas niet weerbaar, dat moet geleerd worden.

(Martin) Vaak zeggen ze dat de man alleen maar seks wil, maar bij mij was het andersom. Zij wilde altijd seks. Dat was vervelend want als ik geen zin had, dan moest ik toch. In het begin deed ik wel mee, want je bent bang dat de relatie kapot gaat. Nu zou ik zeggen, ‘Ja doei, speel maar met jezelf, ik ga naar huis!’

(Gerrie) Seks is lekker met de juiste partner. Samen knuffelen en vrijen. Seks is niet alleen de daad maar veel meer. Veel mannen denken dat seks alleen maar neuken is. Ze denken er alleen maar aan om hun eigen kwakkie kwijt te kunnen, maar de vrouw wil ook wel genieten en haar hoogtepunt bereiken.

(Marieke) Trouw is belangrijk voor een partner. Hij is voor mij ook de enige waar ik intiem mee ben. Ik hoop niet dat hij stiekem achter mijn rug om seks bij andere vrouwen gaat zoeken. Dat was met mijn vorige vriend. Die zei achteraf dat ik bepaalde seksuele handelingen niet goed deed. Dat zei hij achteraf, toen had ik er niets meer aan. Hij had het eerder moeten zeggen.

(Huub) Als man kan je jezelf ook strelen en je eigen lichaam onderzoeken. Want een man kan ook van zichzelf houden als hij geen vriendin heeft. Als ik dan in de spiegel kijk, dan ben ik een gelukkig mens. Je moet op onderzoek uitgaan bij jezelf hoe je er uitziet en hoe het voelt. Dat moet je zelf ontdekken. Want dat spelen geeft een heel lekker gevoel!

(Cor) Seks kan leuk zijn en niet leuk zijn. Als je geen zin hebt en het met tegenzin doet, dan is het niet leuk om seks te hebben. Als ik zin heb, maar mijn vriendin niet, dan doe ik het gewoon niet. Want dan is het niet leuk. Dan geniet je er niet van.

(Henk) Vroeger in het zwembad zat ik te dollen met de meisjes. Ik was iemand die alles wilde onderzoeken. Je kreeg thuis nooit te horen wat seks is. Dat was in die tijd taboe. Dus ging ik het zelf onderzoeken. Het is toch goed dat je jezelf kunt zijn! Een vrouw is anders dan een man en dat vind ik leuk om te zien.

(Frits) Als je een goede relatie hebt, dan kan je heel erg genieten van seks. Dat maakt het leuk. Dan geniet je gewoon als je het allebei leuk en gezellig vind. Dan heb je er allebei plezier van. En als de ander geen zin heeft, dan kan je altijd met jezelf spelen.


Wat is seks?
 • Seks is de piemel in de vagina stoppen en deze heen en weer bewegen in de vagina
 • Seks kan een fijn gevoel geven in je lichaam en piemel of vagina.
 • Naast seks kun je ook andere dingen doen: strelen over de vagina, likken aan de vagina, trekken aan een piemel en zuigen aan een piemel.  Deze manieren zijn geen seks, maar het kan wel een fijn gevoel geven in je lichaam en piemel of vagina.
 • Als je een relatie hebt met iemand, vinden mensen het wel eens fijn om samen te seksen. Seksen doe je samen en alleen als jullie het allebei willen.
 • Naast seks kun je ook met elkaar zoenen en tongzoenen.
 • Er zijn verschillende woorden voor seks, zoals vrijen, de liefde bedrijven, geslachtsgemeenschap hebben, neuken en ketsen. Seks en vrijen worden het meeste gebruikt.
 • Als je seks hebt, moet je altijd een voorbehoedsmiddel gebruiken. Als je dat niet doet, kun je vervelende ziektes krijgen bij je piemel of vagina of kan de vrouw zwanger worden.
Welke manieren van seks zijn er?

Manieren van seks: Vrouw

 • Seks: Piemel in de vagina stoppen en heen en weer bewegen
 • Masturberen: Met je vingers over je vagina strelen
 • Masturberen: Met je vingers over je vagina strelen
 • Beffen: Likken aan de vagina met je tong, dit doet iemand bij jou of jij doet dit bij iemand anders

Manieren van seks: Man

 • Seks: Piemel in de vagina stoppen en heen en weer bewegen
 • Masturberen: Met je hand de huid van je piemel op en neer bewegen
 • Masturberen: Met je hand de huid van je piemel op en neer bewegen
 • Pijpen: Zuigen aan de piemel met je mond, dit doet iemand bij jou of jij doet dit bij iemand anders
Welke voorbehoedsmiddelen zijn er?
 • De pil, vrouwen slikken dit om niet zwanger te raken. De pil beschermt niet tegen ziektes bij je piemel of vagina. de pil kun je krijgen door een afspraak te maken met de dokter.
 • Condoom, mannen doen die om hun piemel om te zorgen dat de vrouw niet zwanger wordt. Ook zorgt het dragen van een condoom dat de man en de vrouw geen ziektes kunnen krijgen. Condooms kun je kopen bij de drogist of de apotheek.

Condoom gebruiken

Stap 1: Condoom uit de verpakking halen.
Stap 2: Doe de condoom over de piemel.
Stap 3: Trek de condoom helemaal over de piemel heen naar beneden.

(Nu kun je seksen)

(Na het seksen)

Stap 4: houd de bovenkant van de condoom vast en trek het voorzichtig van je piemel af.
Stap 5: Doe de gebruikte condoom in een wc papiertje of tissue.
Stap 6: Gooi het condoom in het wc papiertje of tissue weg in de prullenbak.

Ik heb nog nooit seks gehad met een vrouw. Nu heb ik een vriendin, maar ik weet niet of ik het goed doe.

Probeer er eens met je vriendin over te praten. Vertel dat je er een beetje onzeker over bent. Vraag of ze de seks prettig vindt. Spreek met haar af dat je allebei tijdens het vrijen af en toe zegt wat je lekker vindt en ook wat je niet fijn vindt! Begin het vrijen met zoenen en strelen, zo ontdek je makkelijker wat je fijn vindt.

Veilig vrijen

Veilig vrijen wil zeggen dat je geslachtsziekten en zwangerschap voorkomt.

 • Als je geen kind wilt, gebruik dan naast het condoom nog een ander voorbehoedsmiddel, zoals de pil, het spiraaltje of het pessarium.
 • Het risico op geslachtsziekten maak je zo klein mogelijk door het aantal partners te beperken.
 • Gebruik bij het neuken altijd een condoom.
 • Gebruik bij orale seks een opengeknipt condoom of beflapje. Voorkom dat je sperma in je mond krijgt of menstruatiebloed (in verband met aids).
 • Het vervelende van geslachtsziekten is dat er vaak geen symptomen zijn. Je ziet dus niet altijd of een ander besmet is en weet ook niet of je zelf iets onder de leden hebt. De kans dat je bij orale seks (seks met de mond) besmet raakt, is kleiner dan bij neuken zonder condoom, maar het is niet uitgesloten.
 • Als je partner bijvoorbeeld herpes heeft en er blaasjes op de penis of de vulva zitten, kun je dit in je mond krijgen. Je krijgt dan last van een zogenaamde koortslip. Maar ook het aids-virus, syfilis en gonorroe kunnen door orale seks worden overgebracht.
 • De enige manier om je hiertegen te beschermen is bij het pijpen een condoom te gebruiken. Je kunt hiervoor een condoom met smaakje nemen. Doe je het toch zonder, voorkom dan in ieder geval dat je sperma in je mond krijgt. Want op die manier kun je aids oplopen.
 • Bij het beffen is het goed om een beflapje te gebruiken. Doe je het zonder, dan moet je in verband met aids ieder geval voorkomen dat je menstruatiebloed in je mond krijgt.

Homoseks

 • Anderen vertellen dat je homo of lesbienne bent is soms moeilijk. Als je dit hebt ontdekt en geaccepteerd, komt er een moment dat je het niet langer geheim wilt houden. Het is immers heel vervelend om je anders te moeten voordoen dan je bent. Vaak is dit een lastige stap omdat anderen afwijzend en kwetsend kunnen reageren.
 • Doe het pas als je een goed gevoel hebt over je seksuele voorkeur. Zorg dat je tegen een stootje kunt.
 • Ontmoet eerst andere homoseksuelen. Er zijn jongerengroepen waar je terecht kunt voor gezelligheid en informatie en er zijn speciale cafe's en disco's. Kies de personen aan wie je het vertelt zorgvuldig. Vertel het bijvoorbeeld eerst aan iemand die positief over homoseksualiteit denkt en een geheim kan bewaren.

Seksfilms

 • Je kunt seksfilms huren bij de videotheek.
 • Er zijn speciale tv-kanalen waar je seksfilms kunt kijken. Vaak moet je daar wel extra voor betalen.
 • Je kunt ook films op internet vinden. Maar ook daar moet je vaak voor betalen.

Masturberen (man)

 • Het is voor de seks niet belangrijk hoe groot een penis is.
 • Het topje van de penis, de eikel, is voor mannen het meest gevoelige deel van de penis.

Voorbehoedsmiddelen

 • Voorkom een geslachtsziekte, gebruik altijd een condoom!
 • Gebruik je al de pil en ga je met een onbekende vrijen? Gebruik dan ook een condoom tegen geslachtsziekte!
 • Weet je weinig van voorbehoedsmiddelen? Praat er dan eens met je dokter over.

Naar een prostituee

 • Voorkom een geslachtsziekte, gebruik altijd een condoom!
 • Voorkom problemen. Spreek eerst af wat je wilt en hoeveel dat kost.
 • Wees voorzichtig. Als de seks goedkoop is, is een vrouw vaak verslaafd.
 • Voor mensen met een beperking is er de SAR. Dit is een betrouwbare stichting die voorlichting en seks kan regelen. Bellen kan dagelijks van 12 tot 19 uur: 030 - 696 08 09

Condooms

 • Heb je weinig ervaring met condooms? Koop dan de wat dikkere.
 • Gaat het neuken lastig en heeft de vrouw last van een schurend gevoel? Koop dan condooms met een glijmiddel. Dat zorgt ervoor dat de penis makkelijker in de vagina van de vrouw glijdt.
 • Wist je dat er condooms met een smaakje zijn? Dan proef je geen rubber maar een smaakje bij het pijpen.

Condoom omdoen

 • Er bestaan verschillende condooms. Er zijn er die heel dun zijn en er zijn dikkere. De dunne voelen misschien iets lekker aan, maar ze gaan natuurlijk wel eerder stuk. Als je er weinig ervaring mee hebt, kun je beter met de dikkere beginnen.
 • Er zijn condooms met en zonder glijmiddel. Het glijmiddel zorgt ervoor dat de penis makkelijker in de vagina van de vrouw glijdt.
 • En je hebt ook condooms met smaakjes. Dan zit er een smaakstofje aan de buitenkant, dan proef je geen rubber maar een smaakje bij het pijpen.

Condoom gebruiken

Stap 1: Condoom uit de verpakking halen.
Stap 2: Doe de condoom over de piemel.
Stap 3: Trek de condoom helemaal over de piemel heen naar beneden.

(Nu kun je seksen)

(Na het seksen)

Stap 4: houd de bovenkant van de condoom vast en trek het voorzichtig van je piemel af.
Stap 5: Doe de gebruikte condoom in een wc papiertje of tissue.
Stap 6: Gooi het condoom in het wc papiertje of tissue weg in de prullenbak.

Onderwerpen
Die rooie bultjes, dat is een geslachtsziekte!
Thema's