Masturbatie vrouw

Masturberen, vingeren en jezelf bevredigen zijn woorden die bij vrouwen hetzelfde betekenen: seks met jezelf hebben. En dat is heel normaal!

Inleiding

Bijna alle vrouwen masturberen regelmatig, omdat het lekker is en ontspant. Dat doen ze door bijvoorbeeld hun borsten of de clitoris in hun vagina te strelen en over seks te fantaseren. Wanneer ze klaarkomen geeft dat een heel lekker gevoel in hun lijf.

Door te masturberen leren vrouwen hun lichaam kennen. Ze weten wat lekker is en hoe het werkt. Dat is handig als ze met anderen vrijen. Dan kunnen ze de ander vertellen wat ze lekker vinden.

Vrouwen kunnen meestal meerdere keren achter elkaar masturberen en klaarkomen. Masturberen was vroeger een taboe voor vrouwen, iets dat niet netjes was. Tegenwoordig is masturberen heel gewoon. Het is iets waar ze zich niet schuldig over hoeven te voelen.

Hoe vinger je jezelf?

Streel je clitoris of het gebied eromheen. Laat je hele lichaam meedoen. Span en ontspan je bekkenbodemspieren. Beweeg je bekken op en neer. Span en ontspan je bil-, buik- en beenspieren. Streel dus niet alleen je vulva, maar beweeg je lichaam en ontdek zo wat lekker voelt. Zorg dat je in een seksuele stemming bent.

De clitoris

Dit kleine knopje is te vinden aan de bovenkant van je binnenste schaamlippen, waar ze bij elkaar komen. De clitoris kan een paar millimeter groot zijn, maar ook meer dan een centimeter. Gemiddeld heeft ze de grootte van een potloodgummetje. De grootte zegt overigens niets over de gevoeligheid van de clitoris. Haar enige functie is genot te geven. Voor het orgasme is zij onmisbaar. De clitoris is het meest gevoelige deel van de vulva, vergelijkbaar met de eikel bij jongens.

De meeste meiden masturberen liggend op hun rug. Maar je kunt ook op je buik of zij gaan liggen, of zelfs zitten of staan. Ontdek wat jij prettig vindt. Je kunt het met je benen wijd doen, maar je kunt ze ook dicht bij elkaar houden of over elkaar slaan. Experimenteer hiermee. In plaats van je vingers kun je ook een waterstraal of vibrator gebruiken.

Sommige meisjes strelen zichzelf niet, maar bewegen hun vulva ergens tegenaan, bijvoorbeeld een matras of een kussen dat ze tussen hun benen klemmen. Bij het masturberen kun je tegelijkertijd één of meer vingers of een dildo in en uit je vagina laten glijden.

Opwinding ontstaat als je in gedachten met sex bezig bent. Er zijn zelfs vrouwen die door fantasie kunnen klaarkomen, zonder zichzelf aan te raken. Zorg dus dat je in gedachten met sex bezig bent. Wat kun je doen? Fantaseren. Laat de hand die je streelt niet je eigen hand zijn, maar die van een denkbeeldige knappe jongen of meid. Een erotisch verhaal lezen. Opwindende plaatjes bekijken. Terugdenken aan iets opwindends dat je hebt meegemaakt of aan een opwindend filmfragment.

In de vagina zitten weinig zenuwuiteinden. Zij is dus veel minder gevoelig dan je clitoris of je binnenste schaamlippen. Daarom komen de meeste meisjes bij het neuken ook niet klaar en strelen ze bij het masturberen niet de vagina, maar de clitoris of het gebied hieromheen.

Sommigen vinden het wel lekker om daarbij één of twee vingers in de vagina te laten glijden, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Probeer dus eens wat andere technieken uit en kijk of je daarvan wel opgewonden raakt.

Er treden allerlei lichamelijke veranderingen op als je opgewonden raakt:. Bij meisjes wordt de vagina vochtig, al tien tot dertig seconden na de eerste prikkel. In het begin kan dit zo gering zijn, dat je er niets van merkt. Maar neemt je opwinding toe dan kan het vocht uit je vagina vloeien en je binnenste schaamlippen bevochtigen. Je schaamlippen zwellen op, je vagina wordt langer en je clitoris groter. Ook gaan de tepels rechtop staan.

Als je erg opgewonden bent, kun je een orgasme krijgen (‘klaarkomen’). Je hebt dan een paar seconden lang een lekker gevoel in je genitaliën doordat je bekkenbodemspieren zich een aantal keren ritmisch samentrekken. Ook kan je lichaam schokken. Meiden moeten dikwijls wat meer dingen uitproberen voordat ze ontdekken hoe ze zichzelf tot orgasme kunnen brengen. Neuken alleen is dikwijls niet voldoende voor meisjes om klaar te komen.

Mannen hebben tijdens het orgasme meestal een zaadlozing. Bij meisjes is er geen ‘bewijs’ dat ze zijn klaargekomen.

Veelgestelde vraag

(Hans) Ik heb nog nooit seks gehad met een vrouw. Nu heb ik een vriendin, maar ik weet niet of ik het goed doe.

Antwoord

Probeer er eens met je vriendin over te praten. Vertel dat je er een beetje onzeker over bent. Vraag of ze de seks prettig vindt. Spreek met haar af dat je allebei tijdens het vrijen af en toe zegt wat je lekker vindt en ook wat je niet fijn vindt! Begin het vrijen met zoenen en strelen, zo ontdek je makkelijker wat je fijn vindt.

Persoonlijke verhalen

(Hanneke) Blijven luisteren naar mijn lichaam is belangrijk. Soms ga ik te ver met dingen doen en dan luister ik niet goed naar mijn lichaam. Je moet ook luisteren naar je handicap.

(Greta) Er zijn mensen die van alles veranderen aan hun lichaam. Hoe je er uit ziet is niet belangrijk, het gaat er om wie je van binnen bent. Ik ben tevreden met alle soorten en maten, dus mannen, maak je niet druk.

(Steffie) Gelukkig was mijn eerste keer met iemand die ik al drie jaar kende. Dat was iemand die ik kon vertrouwen. Het is ook belangrijk dat iemand je neemt zoals je bent, en dat je tevreden bent over jezelf. Dan is seks ook veel fijner.

(Marga) Praten over seksualiteit vind ik ongemakkelijk. Er is een groot verschil tussen man en vrouw. Ik heb verdriet over mijn eerste keer, omdat ik ongewenste intimiteiten heb ervaren. Dat was heel moeilijk, ik ben nog een beetje bang. Ik moet er op vertrouwen dat het nooit meer gebeurd.

(Fransje) Ik ken iemand die voor de koffie komt en dan altijd seks wil, ook als je dat niet wilt. Nu komt hij er niet meer in. Ik wil niks meer moeten, ik wil respect krijgen. Niks meer doen wat ik niet wil. Maar er worden veel meer mensen misbruikt, dan je denkt. Daarom zijn veel mensen ook zo emotioneel over seksualiteit. Vroeger waren veel mensen met een beperking helaas niet weerbaar, dat moet geleerd worden.

(Martin) Vaak zeggen ze dat de man alleen maar seks wil, maar bij mij was het andersom. Zij wilde altijd seks. Dat was vervelend want als ik geen zin had, dan moest ik toch. In het begin deed ik wel mee, want je bent bang dat de relatie kapot gaat. Nu zou ik zeggen, ‘Ja doei, speel maar met jezelf, ik ga naar huis!’

(Gerrie) Seks is lekker met de juiste partner. Samen knuffelen en vrijen. Seks is niet alleen de daad maar veel meer. Veel mannen denken dat seks alleen maar neuken is. Ze denken er alleen maar aan om hun eigen kwakkie kwijt te kunnen, maar de vrouw wil ook wel genieten en haar hoogtepunt bereiken.

(Marieke) Trouw is belangrijk voor een partner. Hij is voor mij ook de enige waar ik intiem mee ben. Ik hoop niet dat hij stiekem achter mijn rug om seks bij andere vrouwen gaat zoeken. Dat was met mijn vorige vriend. Die zei achteraf dat ik bepaalde seksuele handelingen niet goed deed. Dat zei hij achteraf, toen had ik er niets meer aan. Hij had het eerder moeten zeggen.

(Huub) Als man kan je jezelf ook strelen en je eigen lichaam onderzoeken. Want een man kan ook van zichzelf houden als hij geen vriendin heeft. Als ik dan in de spiegel kijk, dan ben ik een gelukkig mens. Je moet op onderzoek uitgaan bij jezelf hoe je er uitziet en hoe het voelt. Dat moet je zelf ontdekken. Want dat spelen geeft een heel lekker gevoel!

(Cor) Seks kan leuk zijn en niet leuk zijn. Als je geen zin hebt en het met tegenzin doet, dan is het niet leuk om seks te hebben. Als ik zin heb, maar mijn vriendin niet, dan doe ik het gewoon niet. Want dan is het niet leuk. Dan geniet je er niet van.

(Henk) Vroeger in het zwembad zat ik te dollen met de meisjes. Ik was iemand die alles wilde onderzoeken. Je kreeg thuis nooit te horen wat seks is. Dat was in die tijd taboe. Dus ging ik het zelf onderzoeken. Het is toch goed dat je jezelf kunt zijn! Een vrouw is anders dan een man en dat vind ik leuk om te zien.

(Frits) Als je een goede relatie hebt, dan kan je heel erg genieten van seks. Dat maakt het leuk. Dan geniet je gewoon als je het allebei leuk en gezellig vind. Dan heb je er allebei plezier van. En als de ander geen zin heeft, dan kan je altijd met jezelf spelen.

Tips

Veilig vrijen

Veilig vrijen wil zeggen dat je geslachtsziekten en zwangerschap voorkomt.

 • Als je geen kind wilt, gebruik dan naast het condoom nog een ander voorbehoedsmiddel, zoals de pil, het spiraaltje of het pessarium.
 • Het risico op geslachtsziekten maak je zo klein mogelijk door het aantal partners te beperken.
 • Gebruik bij het neuken altijd een condoom.
 • Gebruik bij orale seks een opengeknipt condoom of beflapje. Voorkom dat je sperma in je mond krijgt of menstruatiebloed (in verband met aids).
 • Het vervelende van geslachtsziekten is dat er vaak geen symptomen zijn. Je ziet dus niet altijd of een ander besmet is en weet ook niet of je zelf iets onder de leden hebt. De kans dat je bij orale seks (seks met de mond) besmet raakt, is kleiner dan bij neuken zonder condoom, maar het is niet uitgesloten.
 • Als je partner bijvoorbeeld herpes heeft en er blaasjes op de penis of de vulva zitten, kun je dit in je mond krijgen. Je krijgt dan last van een zogenaamde koortslip. Maar ook het aids-virus, syfilis en gonorroe kunnen door orale seks worden overgebracht.
 • De enige manier om je hiertegen te beschermen is bij het pijpen een condoom te gebruiken. Je kunt hiervoor een condoom met smaakje nemen. Doe je het toch zonder, voorkom dan in ieder geval dat je sperma in je mond krijgt. Want op die manier kun je aids oplopen.
 • Bij het beffen is het goed om een beflapje te gebruiken. Doe je het zonder, dan moet je in verband met aids ieder geval voorkomen dat je menstruatiebloed in je mond krijgt.

Homoseks

 • Anderen vertellen dat je homo of lesbienne bent is soms moeilijk. Als je dit hebt ontdekt en geaccepteerd, komt er een moment dat je het niet langer geheim wilt houden. Het is immers heel vervelend om je anders te moeten voordoen dan je bent. Vaak is dit een lastige stap omdat anderen afwijzend en kwetsend kunnen reageren.
 • Doe het pas als je een goed gevoel hebt over je seksuele voorkeur. Zorg dat je tegen een stootje kunt.
 • Ontmoet eerst andere homoseksuelen. Er zijn jongerengroepen waar je terecht kunt voor gezelligheid en informatie en er zijn speciale cafe's en disco's. Kies de personen aan wie je het vertelt zorgvuldig. Vertel het bijvoorbeeld eerst aan iemand die positief over homoseksualiteit denkt en een geheim kan bewaren.

Seksfilms

 • Je kunt seksfilms huren bij de videotheek.
 • Er zijn speciale tv-kanalen waar je seksfilms kunt kijken. Vaak moet je daar wel extra voor betalen.
 • Je kunt ook films op internet vinden. Maar ook daar moet je vaak voor betalen.

Masturberen (man)

 • Het is voor de seks niet belangrijk hoe groot een penis is.
 • Het topje van de penis, de eikel, is voor mannen het meest gevoelige deel van de penis.

Voorbehoedsmiddelen

 • Voorkom een geslachtsziekte, gebruik altijd een condoom!
 • Gebruik je al de pil en ga je met een onbekende vrijen? Gebruik dan ook een condoom tegen geslachtsziekte!
 • Weet je weinig van voorbehoedsmiddelen? Praat er dan eens met je dokter over.

Naar een prostituee

 • Voorkom een geslachtsziekte, gebruik altijd een condoom!
 • Voorkom problemen. Spreek eerst af wat je wilt en hoeveel dat kost.
 • Wees voorzichtig. Als de seks goedkoop is, is een vrouw vaak verslaafd.
 • Voor mensen met een beperking is er de SAR. Dit is een betrouwbare stichting die voorlichting en seks kan regelen. Bellen kan dagelijks van 12 tot 19 uur: 030 - 696 08 09

Condoom omdoen

 • Er bestaan verschillende condooms. Er zijn er die heel dun zijn en er zijn dikkere. De dunne voelen misschien iets lekker aan, maar ze gaan natuurlijk wel eerder stuk. Als je er weinig ervaring mee hebt, kun je beter met de dikkere beginnen.
 • Er zijn condooms met en zonder glijmiddel. Het glijmiddel zorgt ervoor dat de penis makkelijker in de vagina van de vrouw glijdt.
 • En je hebt ook condooms met smaakjes. Dan zit er een smaakstofje aan de buitenkant, dan proef je geen rubber maar een smaakje bij het pijpen.

Condooms

 • Heb je weinig ervaring met condooms? Koop dan de wat dikkere.
 • Gaat het neuken lastig en heeft de vrouw last van een schurend gevoel? Koop dan condooms met een glijmiddel. Dat zorgt ervoor dat de penis makkelijker in de vagina van de vrouw glijdt.
 • Wist je dat er condooms met een smaakje zijn? Dan proef je geen rubber maar een smaakje bij het pijpen.

“Seksualiteit, dat is toch geslachtsgemeenschap?”

Heerlijk!
Onderwerpen
Thema's