Chatten

Chatten is via het internet met anderen praten. Dat doe je door berichtjes te typen en elkaar te sturen. Een moderne manier om contact te houden.

Inleiding

Er zijn veel vrienden die met elkaar chatten. De meeste mensen chatten via MSN Messenger. Je installeert het programma op je computer. Dan voeg je vrienden aan je lijst met contacten toe. Daarna kun je met chatten beginnen.

De meeste mensen chatten met vrienden en bekenden. Het is gezellig om samen via MSN te chatten. Je ziet wie er online is en kunt nieuwtjes uitwisselen of snel wat vragen. Het fijne van MSN is dat je ook meteen antwoord krijgt. Het is net alsof de ander heel dichtbij is.

Over chatten hoor je veel rare verhalen. Er zijn mensen die met chatten misbruik maken van anderen. Ze doen net alsof ze een vriend van je zijn en proberen geld of seks van je te krijgen. Chatten via MSN is het veiligst. Bij MSN kun je alleen chatten met mensen die je hebt toegevoegd aan je lijst met contacten. Daar heb je hun emailadres voor nodig. Je kent natuurlijk het emailadres van vrienden, dus weet je altijd met wie je echt aan het chatten bent!

Veelgestelde vraag

(Mieke) Mijn vriendin Petra komt maar één keer in de twee weken bij me op bezoek. Dat is veel te weinig, maar ze zegt dat ze geen tijd heeft om vaker te komen.

Antwoord

Er is geen regel hoe vaak je als vriend bij iemand op bezoek gaat. Spreek met elkaar af wat je allebei prettig vindt.
Ga jij wel eens bij haar op bezoek? Doe dat eens en neem een klein cadeautje mee. Of ga samen iets leuks doen, bijvoorbeeld naar de film. Je moet ervoor zorgen dat de vriendschap meer is dan elke week een verplicht bezoek.

Persoonlijke verhalen

(Sem) Ik zou graag meer vertrouwen in mijn vrienden hebben. Het is vervelend als er over je wordt geroddeld, dat maakt mij boos. Leuke vrienden zijn ver te zoeken en het is verdrietig als ik het contact met vrienden verlies.

(Sari) Voor vriendschap is het belangrijk om de dezelfde interesses te hebben. Als de een van het museum houdt is het fijn als de ander daar ook naar toe wil. Je moet dus samen dingen gemeen hebben, het samen over zaken eens kunnen zijn . Dan kun je dingen doen die je allebei interesseren.

(Nel) Vertrouwen en eerlijkheid is heel belangrijk. Soms denk ik vriendschap te hebben. Dan zeg ik kom koffie drinken, en dan zit ik de hele avond te wachten en komt er niemand opdagen. Je moet op elkaar aan kunnen. Als je een afspraak hebt, moet je er jezelf aan houden. Zo niet, dan is het heel snel afgelopen.

(Debbie) Vrienden zijn er ook als het slecht met je gaat, dan heb je ze het harst nodig. Vriendschap is lachen en huilen met elkaar; in goede tijden en slechte tijden.

(Angela) Het is belangrijk dat je goede vrienden kiest, aan nepvrienden heb je niks. Die willen alleen maar vriend zijn als het goed met je gaat en als je geld hebt. Vriendschap kun je niet kopen! En je moet jezelf niet anders voor doen dat je bent, dat werkt niet. Je moet gewoon jezelf kunnen zijn.

(Monique) Ik ben blij met mijn vrienden. Die nemen mij zoals ik ben, en ik hen ook. Het is niet goed als iemand je wil veranderen. Tips zijn goed, maar dat is wat anders. Maar niet dat ze zeggen welke kleren je moet aantrekken en waar je heen moet gaan. Of dat je moet kappen met die vriendschap, en dat en dat leuk moet vinden. Mensen moeten je dat niet op gaan op leggen.

(Femke) Ik heb hele goed vriendschappen, dat is fijn. En er komen steeds meer goede vriendschappen bij. Dat zijn dingen waar ik heel blij van wordt.

(Gerda) De slechte ervaring met vrienden roept bij mij boosheid en verdriet op. Als je ze nodig hebt, zijn ze er niet, ze komen alleen als ze het zelf nodig hebben. Je kunt ook eerlijk zeggen: ‘Ik kan niet teveel aan nu, anders ga ik er zelf onderdoor.’ Je moet daar eerlijk in zijn, ik kan niet de problemen van iedereen oplossen!

(Hein) Met vrienden kun je leuke dingen doen. Die heb ik niet. Ik vraag mezelf ook wel eens af waarom ik die niet heb. Ik had net iemand een week en toen was het alweer afgelopen. Omdat hij er achter kwam dat ik uit een instelling kwam. Dat vonden de ouders niet leuk. Tegenwoordig heb ik helemaal niks. Ja, ik ben wel getrouwd. Op het laatste moment is het toch gelukt! En ik heb nog een vriend die me altijd helpt. Maar ik zou eigenlijk meer vrienden willen hebben. Zodat je wat meer met elkaar kan optrekken.

(Bjorn) Ik heb een vriend in Rotterdam zitten. Die heeft ook een beperking. Die jongen help ik, die heb ik op karate leren kenen. We gaan samen naar Feyenoord toe. We doen samen leuke dingen. En heb nog een vriend die niet kan praten. Die ken ik van het maatjesproject. Daar kan je met iemand leren omgaan. Met iemand leuke dingen leren doen. Met die jongen kan ik goed praten. Daar ben ik heel gelukkig mee. Het is een wens van mij om gelukkig te zijn. Maar dat ben ik al!

(John) Als iemand met mij wat uithaalt, dan vind ik dat echt niet leuk. Dan kunnen ze een echte uitbrander krijgen. Dat werkt heel goed. Het blijft best hangen als je dat met woorden zegt. Mensen verwachten vaak niet dat als je in een rolstoel zit, dat je dan ook goed uit je woorden kunt komen. Dan schrikken ze als ik boos wordt, omdat ze dat niet verwachten.

Tips

Vrienden maken

 • Niet iedereen gaat makkelijk om met andere mensen, maar dat kun je wel leren.
 • Begroet de ander en vraag hoe het gaat.
 • Toon interesse in de ander.
 • Vraag naar de interesses en de hobby’s van de ander.
 • Geef de ander af en toe een compliment.
 • Stel voor om samen iets te ondernemen.

Samen of alleen?

 • Denk na over wat je samen doet en wat je graag alleen doet.
 • Vind je het lastig om dingen alleen te doen? Volg dan eens een cursus om sterker te worden.

Chatten

 • Geloof niet alles wat je ziet of leest op het internet.
 • Geef nooit je wachtwoord aan iemand anders.
 • Geef ook nooit je eigen naam, telefoonnummer, adres of foto aan iemand die je net via het internet hebt leren kennen.
 • Stop met chatten als iemand je iets vertelt of iets stuurt dat je niet prettig vindt.

Stuur eens een kaartje

 • Je kunt een kaart versturen via het internet. Er zijn websites die de kaart gratis versturen. Je kiest dan een kaart, vult hem in en hij wordt digitaal als plaatje via e-mail bij een vriend(in) bezorgd. Maar bij de meeste websites moet je ervoor betalen. Die websites laten een echte de kaart door de postbode bezorgen.

Vrienden vertrouwen

 • Ook als je iemand vertrouwt, moet niet alles geloven wat hij zegt. Als je vreemde dingen merkt, moet je daar met de ander over praten.
 • Ook vrienden praten regelmatig met elkaar wat ze van elkaar verwachten. Zo blijven ze vrienden.

Buren

 • Zorg ervoor dat je je buren kent.
 • Bouw een goed contact met hen op.
 • Voorkom overlast, bijvoorbeeld door muziek.
 • Houd je balkon of tuin netjes, dan kan niemand zich eraan storen.

“Vriendschap is goed omgaan met elkaar.”

Hé, Frits is er ook!
Onderwerpen
Thema's