Vriendschap - Persoonlijke verhalen

Het verhaal van Sem

Ik zou graag meer vertrouwen in mijn vrienden hebben. Het is vervelend als er over je wordt geroddeld, dat maakt mij boos. Leuke vrienden zijn ver te zoeken en het is verdrietig als ik het contact met vrienden verlies.

Het verhaal van Sari

Voor vriendschap is het belangrijk om de dezelfde interesses te hebben. Als de een van het museum houdt is het fijn als de ander daar ook naar toe wil. Je moet dus samen dingen gemeen hebben, het samen over zaken eens kunnen zijn . Dan kun je dingen doen die je allebei interesseren.

Het verhaal van Nel

Vertrouwen en eerlijkheid is heel belangrijk. Soms denk ik vriendschap te hebben. Dan zeg ik kom koffie drinken, en dan zit ik de hele avond te wachten en komt er niemand opdagen. Je moet op elkaar aan kunnen. Als je een afspraak hebt, moet je er jezelf aan houden. Zo niet, dan is het heel snel afgelopen.

Het verhaal van Debbie

Vrienden zijn er ook als het slecht met je gaat, dan heb je ze het harst nodig. Vriendschap is lachen en huilen met elkaar; in goede tijden en slechte tijden.

Het verhaal van Angela

Het is belangrijk dat je goede vrienden kiest, aan nepvrienden heb je niks. Die willen alleen maar vriend zijn als het goed met je gaat en als je geld hebt. Vriendschap kun je niet kopen! En je moet jezelf niet anders voor doen dat je bent, dat werkt niet. Je moet gewoon jezelf kunnen zijn.

Het verhaal van Monique

Ik ben blij met mijn vrienden. Die nemen mij zoals ik ben, en ik hen ook. Het is niet goed als iemand je wil veranderen. Tips zijn goed, maar dat is wat anders. Maar niet dat ze zeggen welke kleren je moet aantrekken en waar je heen moet gaan. Of dat je moet kappen met die vriendschap, en dat en dat leuk moet vinden. Mensen moeten je dat niet op gaan op leggen.

Het verhaal van Femke

Ik heb hele goed vriendschappen, dat is fijn. En er komen steeds meer goede vriendschappen bij. Dat zijn dingen waar ik heel blij van wordt.

Het verhaal van Gerda

De slechte ervaring met vrienden roept bij mij boosheid en verdriet op. Als je ze nodig hebt, zijn ze er niet, ze komen alleen als ze het zelf nodig hebben. Je kunt ook eerlijk zeggen: ‘Ik kan niet teveel aan nu, anders ga ik er zelf onderdoor.’ Je moet daar eerlijk in zijn, ik kan niet de problemen van iedereen oplossen!

Het verhaal van Hein

Met vrienden kun je leuke dingen doen. Die heb ik niet. Ik vraag mezelf ook wel eens af waarom ik die niet heb. Ik had net iemand een week en toen was het alweer afgelopen. Omdat hij er achter kwam dat ik uit een instelling kwam. Dat vonden de ouders niet leuk. Tegenwoordig heb ik helemaal niks. Ja, ik ben wel getrouwd. Op het laatste moment is het toch gelukt! En ik heb nog een vriend die me altijd helpt. Maar ik zou eigenlijk meer vrienden willen hebben. Zodat je wat meer met elkaar kan optrekken.

Het verhaal van Bjorn

Ik heb een vriend in Rotterdam zitten. Die heeft ook een beperking. Die jongen help ik, die heb ik op karate leren kenen. We gaan samen naar Feyenoord toe. We doen samen leuke dingen. En heb nog een vriend die niet kan praten. Die ken ik van het maatjesproject. Daar kan je met iemand leren omgaan. Met iemand leuke dingen leren doen. Met die jongen kan ik goed praten. Daar ben ik heel gelukkig mee. Het is een wens van mij om gelukkig te zijn. Maar dat ben ik al!

Het verhaal van John

Als iemand met mij wat uithaalt, dan vind ik dat echt niet leuk. Dan kunnen ze een echte uitbrander krijgen. Dat werkt heel goed. Het blijft best hangen als je dat met woorden zegt. Mensen verwachten vaak niet dat als je in een rolstoel zit, dat je dan ook goed uit je woorden kunt komen. Dan schrikken ze als ik boos wordt, omdat ze dat niet verwachten.

Hulp bij deze website

Als je op het huisje klikt, ga je altijd weer terug naar de startpagina.

Als je op de A klikt, vergroot je alle letters in de website.

Als je op het luidsprekertje naast een tekst klikt, wordt deze tekst voorgelezen.

Als je hier een woord intikt, kan je de hele website doorzoeken.